Karjalanpiirakat / Karelska piroger

karjalanpiirakat

(ungefär 3 bakplåtar)

3 dl puuroriisiä 
1 l mantelimaitoa
1 tl suolaa
1 tl psylliumia
2,5 dl tattarijauhoja
2 dl karheita gluteenittomia jauhoja
½ dl oliiviöljyä
3 rkl laktoositonta voita (voiteluun)

Riisitäyte:
Kiehauta 3dl vettä ja lisää puuroriisi. Kun riisi on imenyt veden, lisää mantelimaito kolmessa tai neljässä osassa. Anna riisin kiehua miedolla lämmöllä. Sekoita hyvin jotta se ei pala pohjaan. Lisää suola ja anna viilentyä.

Taikina:
Laita 2dl lämmintä vettä kulhoon ja lisää psyllium. Anna turvota 10min. Lisää sitten vähitellen jauhot, kädellä sekoittaen. Lisää myös oliiviöljy ja ripaus suolaa, ja työstä taikina hyvin. Jaa taikina kolmeen osaa, aloita kauliminen. Pidä ne osat joita et käytä peitettynä, ettei taikina kuivu (peitä myös piirakat ennen uuniin menoa, ja uunin jälkeen).

Piirakat:
Työstä taikina noin puolen sentin paksuiseksi ja käytä kapeaa lasia muottina kun leikkaat taikinasta pyöreitä palasia. Näin piirakoista tulee samankokoisia. Kauli palaset ohueiksi ovaaleiksi. Paina palan keskelle noin kaksi lusikallista riisipuuroa. Nipistä ensin alakulma yhteen, ja lähde sitten sormilla painamaan taikinaa reunaa pitkin ylös. Piirakoita kuuluu paistaa mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, jonka vuoksi leivinpaperia jätetään pois (jos laitat uunin 300 astetta, paperi saattaa syttyä tuleen). Tee pellillinen piirakoita, ja paista 250 asteisessa uunissa noin 9-12min korkealla tasolla. Kun piirakat tulevat uunista, voitele heti kasvirasvalevitteellä (tai laktoosittomalla voilla).

 


(ungefär 3 bakplåtar)

3 dl grötris
1 l mandelmjölk
1 tsk salt
1 tsk psyllium
2,5 dl bovetemjöl
2 dl grovt glutenfritt mjöl
½ dl olivolja
3 msk laktosfritt smör (till smörjning)

Risfyllningen:
Koka upp 3dl vatten och lägg till riset. När riset har sugit i sej vattnet, börja lägga till madelmjölken i tre eller fyra omgångar. Låt gröten koka på mild värme. Rör om ofta och akta att det inte bräns fast i bottnet. Salta och låt svalna.

Degen:
Lägg 2dl ljummet vatten i en skål, och häll i psylliumet. Låt svälla i 10min. Lägg sedan till mjölen i små omgångar, rör om med handen. Lägg till olivoljan och arbeta degen väl. Dela degen i tre delar och börja kavla. Håll de degbitar som du inte använder intäckta så att degen inte torkar (också pirogerna, före och efter ugnen).

Pirogerna:
Kavla degen ungefär 1/2 cm tjock. Använd ett smalt glas då du skär ut bitar, så blir alla delar lika stora. Börja arbeta ut degbitarna i tunna ovala former. Lägg ca. två skedar gröt i mitten av degen. Knip ihop den nedersta delen av pirogen, och vik in kanterna längs med sidorna. Pirogerna ska stekas i så hög värme som möjligt och därför lämnas bakplåtspappret bårt (om du lägger ugnen på 300 grader kan pappret börja brinna). Fyll en plåt och stek i den övre delen av en 250 graders ugn, i ungefär 9-12 minuter. Smörj pirogerna med vegetabiliskt fett (eller laktosfritt smör) genast då de kommer ur ugnen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s