Kasvisliemi / Grönsaksbuljong

gronsaksbuljong


2 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
Pieni pala fenkolia
Nyrkillinen timjamia
Muutama kevätsipulinvarsi
1 rlk mustapippuria
1,5 rkl merisuolaa
Laakerinlehtiä
Öljy

Valinnalliset mausteet; valkopippuri, juustokumina, muskotti ja kurkuma.

Pilko kasvikset. Lämmitä melko runsaasti öljyä kattilassa. Lisää kasvikset ja timjami, kuullota niitä hetki. Heitä sekaan loput mausteista, sekoita ja kaada joukkoon sen verran vettä että ainekset jäävät pinnan alle. Laske levyn lämpö ja anna kiehua hiljaa 1-3 tuntia. Tunti riittää, mutta mitä pidempi aika sen enemmän makua. Siivilöi liemi kerran, ja jatka vielä kiehauttamista. Maista ja mausta. Kun liemiseos on tarpeeksi tiivistynyt sen voi esimerkiksi jäädyttää jääpalamuoteissa ja käyttää ruokiin kasvisliemikuution tapaan kun tarve esiintyy.

Kasvislientä voi luonnollisesti tehdä moneen eri vihannekseen, ja se on täydellinen tapa hyödyntää ruokajämiä jotka muuten menisivät jääkaapissa hukkaan. Kaupasta saatavat kasvisliemet sisältävät useimmiten sipulia sekä muita IBS vatsalle sopimattomia aineksia.

 



2 morötter
1/2 zucchini
Liten bit fänkål
Ett rejält knippe timjan
Några stjälkar vårlök
1 msk vartpeppar
1,5 msk havssalt
Lagerblad
Olja

Valfria kryddor;  vitpeppar, spiskummin, muskotnöt och gurkmeja.

Skär grönsakerna i stora bitar. Värm upp ganska rejält med olja i en kastrull. Släng i grönsakerna och en knippe timjan, låt fräsa en stund. Släng i resten av kryddorna, rör om några varv och häll på vatten så att det täcker. Låt koka på läg värme i 1-3 timmar, en timme räcker men desto längre kok desto mera smak, man får helt enkelt gå enligt eget tålamod. Sila sedan av buljongen och koka ytterligare så att den reducerar ordentligt. Smaka av om du tycker att det är något som saknas. När buljongen är tillräckligt koncentrerad så kan du exempelvis frysa den i iskubsformer och använda som en vanlig buljongtärning vid behov.

Buljongen kan givetvis göras på alla möjliga grönsaker och är ett perfekt sätt att utnyttja matsvinnet som annars samlar sig i kylskåpet. Butiksbuljonger brukar oftast innehålla någon form av lök eller anat som inte passar för FODMAP dieten.

2 comments

Jätä kommentti