MEISTÄ / OM OSS

_mg_1273-copy1

Mail: artyvatammat@gmail.com

Emme ole ravintoterapeutteja, ravitsemusterapeutteja, lääkäreitä tai kokkeja. Olemme kaksi vanhaa ystävää, joille todettiin IBS samaan aikaan, ja samalla huomasimme että inspiroivia ja aktiivisia (suomalaisia) täysin FODMAP vinkkeihin keskittyviä sivuja on yhtä vaikea löytää kuin ravintoloita joista saa FODMAP ruokaa. Viihdymme keittiössä mutta ruokaan keskittyvän blogin aloitus on tuskin ikinä ollut kummankaan ajatuksissa ennen tätä. Meitä kiinnostaa myös ekologisuus ja vegaaniset tuotteet (vaikka kumpikaan meistä ei ole, ainakaan vielä, vegaaneja) sekä liikunta, taide ja kirjat.

Tämän blogin tarkoitus on toimia FODMAP inspiraatiopankkina. Heille joilla on ollut IBS suurin osa elämästään ja kaipaavat uusia ideoita, ja heille jotka ovat vasta diagnosoitu eivätkä tiedä mistä aloittaa. Toivotamme myös IBS:ää kärsivän läheisiä tervetulleeksi, kynnys kutsua meidänlaisia kylään ruokailemaan ei tarvitse olla iso!

Googlaamalla löytyy helposti tietoa kaikesta mitä on huonoa – me haluamme keskittyä kaikkeen hyvään ja jakaa meidän kokeiluja keittiössä ja sen ulkopuolella.

Astrid & Melanie


Vi är inte näringsterapeuter, dietister, läkare eller kockar. Vi är vänner sedan länge och blev diagnostiserade med IBS ungefär samtidigt. Snabbt märkte vi att information och inspiration för FODMAP-dieten är svår att komma över, det samma gäller restauranger som serverar FODMAP-vänlig mat. Vi trivs i köket men ingendera av oss har tidigare tänkt att vi skulle starta en matblogg, tills vi kom överens om att det saknas en bra och tydlig hemsida för dem med IBS. Vi ville starta en blogg där man inte bara hittar enkla recept, utan också där man kan hitta information om sjukdomen och vilka produkter i butiken som är FODMAP-vänliga. Vi är intresserade av ekologiska varor, vegetariska och veganska maträtter, samt motion, konst och litteratur i olika former.

Syftet med denna blogg är att den skall fungera som en inspirationsbank för FODMAP-dieten. De som har levt med IBS en längre tid och saknar inspiration. De som just har blivit diagnostiserade och som inte vet var de skall börja. Vi välkomnar även familjemedlemmar och vänner som inte har en aning vad de kan bjuda personer med IBS på för mat.

Vi vill sist och slutligen påminna om att vi inte är experter på området, och att alla recept som du hittar i denna blogg nödvändigtvis inte passar för din specifika diet. IBS-symptomen skiljer sig från person till person på samma sätt som dieten, vi utgår från recept som fungerar för oss, bloggen skall som sagt främst fungera som en inspirationsbank.

Astrid & Melanie