Mikä on FODMAP?

FODMAP (nimi yhdistelmästä “Fermentable Oligosaccharide, Disaccharide, Monosaccharide, and Polyglycans”) ruokavalioon kuuluvat ruoat ja juomat joissa alhainen FODMAP arvo (low-FODMAP). Kyseessä on huonosti imeytyvät hiilihydraatit, jotka aiheuttavat IBS:ää sairastavalle henkilölle oireita.

Ainoa tapa saada selville mitä omalle vatsalle sopii, ja missä määrin tai jopa mihin aikaan vuorokaudesta – on kokeilun kautta. IBS oireet ja niiden aiheuttajat vaihtelevat erittäin paljon. Ensimmäinen vaihe, jota lääkäri suosittelee, on jättää kaikki ns. “punaisella listalla” olevat pois. Kuukauden päästä voi aloittaa punaisten lisäystä yksitellen, muutaman päivän välein, jotta huomaa mistä tulee oireita ja mistä ei.

Lisää luettavaa FODMAPeista täällä.



Vad är FODMAP?

FODMAP (förkortning av fermenterbara kolhydrrater, Oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler) dieten består av flera olika grupper av fermenterbara kolhydrater. Denna sida har en klar förklaring.

Man kan alltid utgå från FODMAP-dieten, men det enda som sist och slutligen fungerar är att testa sig fram till vad som fungerar för en själv, som dessutom kan gå i  perioder. Oftast går man tillväga på det sättet att man först bojkottar allt som anses ha ett högt FODMAP-värde, vanligtvis efter 1-2 månader börjar man sedan testa på de ”förbjudna” produkterna och helt enkelt kollar vad man reagerar på.

Mera information om FODMAP här.