Mikä on IBS?

IBS = Irritable Bowl Syndrome. Suomeksi ärtyneen suolen oireyhtymä. Kyseessä on toiminnallinen suolistovaiva jonka oireisiin kuuluvat turvotus, kipu, ripuli, ummetus, närästys, huonovointisuus ja useimmiten vaihteleva sekoitus useampaa.

Terveyskirjaston sivujen mukaan: “Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, suomalaisilla sitä esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä. Se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Vaiva on monelle kiusallinen, mutta ei onneksi vaarallinen. Siihen ei liity vaikeita sairauksia, eikä se lyhennä elinikää.” Viimeiset lauseet ovat hieman ristiriitaisia, sillä kuten samalla sivulla jatkuu: “Vatsaoireiden lisäksi ärtyvästä suolesta kärsivillä esiintyy tavallista enemmän muita oireita, kuten fibromyalgiaa, unihäiriöitä ja masentuneisuutta.” Tietyt oireet jos jatkuvat pitkäaikaisena voivat olla erittäin vaarallisia, myös ummetus ja ripuli, puhumattakaan siitä että joskus oireet estävät kodista poistumista.

Syytä tähän vaivaan ei vieläkään tiedetä, mutta oireita aiheuttavat asiat tiedämme: kaikki syötävät ja juotavat joissa on korkeat FODMAP arvot!

Lisää luettavaa IBS:stä täälläVad är IBS?

IBS = Irritable Bowl Syndrome, är en funktionell magtarmssjukdom. Till symptomena hör bland annat svullnad, smärta, diarré, förstoppning, halsbränna, illamående, och oftast en blanding av dessa.

IBS är en av de vanligaste magbesvären hos finländare. Ungefär var tionde finländare lider av IBS, och är dessutom två gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Besvären kan vara pinsamma men de är ändå helt ofarliga, dock kan de påverka vardagen på ett negativt sätt. Den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har värderat minskningen av livskvalitet vid IBS lika stor som vid diabetes eller depression och större än för patienter med kronisk njursvikt.

Mer information och länkar hittar ni här.